Ontwerpen aan een veranderende traditie
Graag neem ik jullie mee voor een kijkje bij een project aan de Charloisse Lagedijk. De geschiedenis van deze dijk gaat terug tot de late middeleeuwen. Na de stormvloeden uit de tweede helft van de 14e eeuw werd de Charloisse Lagedijk opgeworpen om als sluitdijk te dienen voor de polder Charlois.
Ondanks dat de omgeving door de jaren heen sterk is verstedelijkt en binnen de stadsgrenzen van Rotterdam valt, kenmerkt dit gebied zich nog steeds door haar agrarische uitstraling.
Op een relatief kleine kavel direct aan de dijk gelegen, hebben we een drie-onder-een-kap woning weten te realiseren. Dit was geen gemakkelijke opgave gezien de scherpe restricties vanuit de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid Holland.
Een deel van de restricties komt voort uit de aanwezigheid van een nabijgelegen molen. De driekapper maakt daardoor deel uit van een zogenaamde molenbiotoop. Vanuit Toko Fuze hebben we onderhandeld over deze molenbiotoop waardoor de zwaardere restricties van een landschappelijke molenbiotoop zijn omgezet naar een stedelijke molenbiotoop. Hierdoor konden we een hogere nok toepassen en werd het project haalbaar.
Het gebouw heeft door de molenbiotoop een lage goot en een hoge kap. De kap is een onderscheidend architectonisch element en vormt met haar groene kleur een mooi contrast met de sobere witte bakstenen van de gevel op de begane grond. Deze kapvorm vormt daarnaast een mooie eenheid met de diverse kappen van de boerderijen aan deze dijk.
We hebben veel aandacht besteed aan natuurinclusieve elementen in de gevel, juist vanwege de landschappelijke setting aan de eeuwenoude Charloisse Lagedijk. Zowel in de oever, het buitenruimte ontwerp als in de gevel en het dak streven we naar intensivering van de biodiversiteit.
Daarnaast hebben we extra aandacht besteed aan de overgang tussen privé en openbaar. Aangezien de woonhuizen dicht tegen de straat aan grenzen, hebben we kleine bankjes direct naast de voordeur geplaatst. Als bewoner kun je zo genieten van de zuiderzon en is er ruimte om onder het genot van een kop koffie je buren te ontmoeten.
Deze drie-onder-een-kap woning is specifiek gerealiseerd voor starters. Dit is een doelgroep die bij uitstek grote behoefte heeft aan meer aanbod. Zeker woningen binnen de stadsgrenzen met een tuin zijn uniek. We zijn dan ook trots dat we deze unieke plek een bijdrage hebben kunnen leveren, we hebben zelf eigenlijk ook wel zin om eens een bakkie te komen drinken, als het zover is.
Beelden ism FRaa-i/Rozemarijn Nederend