Toko Fuze Roadshow 6: Tom on Tour

Vandaag bezoek ik, Tom, samen met Saskia Kuijpers het project ‘Blok Q&U’ in de Tweebosbuurt in de Afrikaanderwijk, Rotterdam. De Afrikaanderwijk geldt al decennialang als een van de armste wijken van Rotterdam en Nederland en is daarom aangewezen als prioriteitsgebied in het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ).

Ik ken Saskia, die al sinds 2005 bij Hef Wonen werkt, als een strategisch kundig en veelzijdig projectontwikkelaar. Zoals ze in haar rol gewoon is, is ze van begin tot eind bij het project betrokken, van abstracte planvorming tot concrete invulling samen met de bewoners.



Saskia vertelt dat de wijkvisie Afrikaanderwijk, waar het plan Tweebosbuurt besproken werd, al stamt uit 2009 en dus al 15 jaar oud is. Vanaf 2016 zijn de eerste onderzoeken voor de Tweebosbuurt gestart.  Het plan van de gemeente was een groot deel van de wijk te slopen en nieuwbouw te realiseren die de barrière zou moeten slechten tussen de Afrikaanderwijk, de aangrenzende nieuwbouw Parkstad en de relatief welvarende wijk Kop van Zuid. De geplande woningen, veelal ruime woningen met tuinen in de vrije sector, moesten ervoor zorgen dat deze twee gebieden beter in elkaar zouden overlopen. Ook de doorbraak van de Hilledijk, die fungeerde als een fysieke barrière, moest hier aan bijdragen.



Door de rijzende woningnood, en ook onder invloed van protesten van buurtbewoners, veranderden de plannen. In relatief korte tijd ontwikkelde de gemeente een nieuwe woonvisie. Verdichting werd een veel belangrijker thema in plaats van alleen grote woningen met een tuin.

Deze koerswijzigingen beïnvloedden het ontwerp van Blok Q&U sterk. Een deel van de ruime woningen met tuinen maakte plaats voor compactere en andere woningtypologieën als seniorenwoningen en bovenwoningen met een eigen opgang, waardoor er 69 woningen extra gerealiseerd kunnen worden, veelal in de sociale en middenhuur.

Ook de gemeentelijke visie op de wijk en plek veranderde. De teneur werd veelal: we moeten veel zuiniger zijn op het originele Rotterdam. Het eigentijdse karakter dat nog prominent aanwezig was in het vroege ontwerp, werd bijgesteld naar een meer Tweebos eigen ontwerp. Overigens ontstond ook een waardevolle dialoog, wat dan precies voor ‘Tweebos eigen’ door zou moeten gaan.

Ook natuurinclusief wonen geldt nu als een nog belangrijker thema. Hiertoe worden alle daken 'groen' ingericht, inclusief de daken van de bergingen. Op de daken worden bijvoorbeeld boomstammen geplaatst die insecten aantrekken. Daarnaast wordt voor tenminste nog 11 andere diersoorten huisvesting gerealiseerd in 110 kasten.

Saskia typeert de toegevoegde waarde van Toko Fuze gedurende het traject als ‘verbindend’. Daar ben ik trots op. Als toelichting stelt Saskia: “Tijdens sommige trajecten werkt het om een stoere houding aan te nemen en de rol van breekijzer te vervullen. In dit geval was het veel belangrijker goed te luisteren naar alle betrokkenen, te interpreteren en in te vullen wat nou de wens van stakeholders is, bijvoorbeeld van stedenbouw. "Die rol heeft Toko Fuze goed ingevuld, daar vind ik ze sterk in.”

“Nu hoop ik dat vooral het vervolg soepel zal verlopen", vult Saskia aan, “dat de omgevingsvergunning procedure snel gaat, en dat de geselecteerde aannemer samen met Toko Fuze de verdere plannen goed uitwerkt. Het is een bijzonder blok waar mooie materialen in verwerkt worden. De fijne detaillering van het baksteenreliëf bijvoorbeeld is prachtig. "Ik kijk er naar uit dit gerealiseerd te zien en denk dat het mooi tot z'n recht komt!”

Onderste foto: rechts Saskia Kuijpers, links Tom Bokkers

Previous
Previous

Toko Fuze Roadshow 7: Tom on Tour

Next
Next

Toko Fuze Roadshow 5: Rondje met Rozemarijn