Toko Fuze Roadshow 2: Tom on Tour

Voor onze Toko Fuze Roadshow serie, aflevering 2 — ‘Tom on Tour’ neem ik jullie mee naar zo’n typische plek, waar voor een leek op het eerste oog weinig van te maken is. Buiten het centrum van Capelle aan den IJssel, aan de rand van de wijk Fascinatio en op de grens met Rotterdam.
We zijn gek op dit soort nog in te vullen, vergeten en verloren plekken, waar nodig wat liefde ingeblazen moet worden.

Bij aankomst ploegt Wim, directeur bij Bouwbedrijf de Waal in Utrecht, zich een weg door de modder om mij de hand te reiken. “Welkom bij project Fascinatio”, zegt hij lachend, “of moet ik zeggen 1k1 of Bliss, ik ben inmiddels de draad een beetje kwijt.”

Samen bespreken we de start van de verkoop van de 71 appartementen die in 2026 gereed moeten zijn. Welke kopers gaan hier op af komen? Wim denkt aan starters, doorstromende ouderen en consultants die op zzp-basis opereren. Ze wonen boven en op de begane grond huist hun kantoor-aan-huis of atelier. Zelf hoop ik op een kapper, die twee stoelen neerzet en begint te knippen. Mocht de zaak een succes worden dan komen de volgende twee stoelen gewoon op de eerste verdieping te staan. Niet te veel dichttimmeren die bestemmingen. Over die hybride filosofie
zijn Wim en ik het roerend eens.

Van onderkant heipaal tot bovenkant dakgoot, zo typeert Wim zijn eigen betrokkenheid. Geen luchtfietserij alsjeblieft. Origineel ontwerp, graag, maar het moet allemaal wel te betalen zijn. Geregeld betrokken bij transities van kantoorgebouw naar woning. Veelal huurwoningen. Ook voor de huishoudens met een kleinere portemonnee. Wim is begaan; Nederland heeft een probleem. Te veel jongeren bivakkeren bij de ouders thuis op de zolderkamer, in afwachting van een betaalbare woning. Dat moet gewoon gefixt worden, is Wim’s stellige overtuiging. Bij deze missie sluiten we ons vanuit Toko Fuze van harte bij aan.

Wim ziet ons graag in de rol van enthousiaste ontwerpers. Die de randjes opzoeken en er tot het uiterste vol voor gaan. Anders wordt het ook maar zo’n saai verhaal, aldus Wim. Samen komen we tot slimme, betaalbare oplossingen, waarin de originele ruimtelijke kwaliteit zit, die ook gemeenten op waarde weten te schatten.

Ik herinner me nog goed dat Wim eens een ruimte in kwam lopen waar Jesper — langstzittende collega, top ontwerper en BIM koning — en ik aan een ontwerp bezig waren.“Het is m vast weer te duur”, hoor ik Jesper naast me fluisteren. Als ik Wim confronteer met deze anekdote kan hij zijn
lachen niet inhouden. “Ik herinner me dat moment” zegt hij, “maar ik weet ook nog goed dat Jesper naar al onze voors en tegens bleef luisteren en nog gedurende het gesprek het ontwerp prachtig heeft bijgesteld.”

 

Next
Next

Pieter op pad